Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Λιγοστεύει και το παγκόσμιο απόθεμα κρέατος και γάλακτος

Σημαντικές ελλείψεις σε κρέας και γάλα αναμένονται τα επόμενα χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών κτηνιάτρων προβλέπονται δραματικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ζωικής προέλευσης και στη χώρα μας, λόγω της μεγάλης έλλειψης ζωοτροφών, εξαιτίας των δυσμενών κλιματολογικών αλλαγών που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Γη!
Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα σοβαρές συνέπειες και θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο του πληθυσμού, καθώς οι τιμές αγοράς των προϊόντων ζωικής προέλευσης(κρέας, γάλα και τα παράγωγα τους) θα είναι απλησίαστες, για την πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας!!!
Οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη Γη είναι δραματικές και έπληξαν άμεσα την γεωργική παραγωγή και ειδικά την παραγωγή ζωοτροφών.
Βασική αιτία στη μεγάλη μείωση της παραγωγής ζωοτροφών είναι οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας , που επηρέασαν αρνητικά τόσο την γεωργική παραγωγή όσο και την παραγωγικότητα των βοσκοτόπων .Με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παραγωγικών ζώων, να ξεπερνά σήμερα κάθε προηγούμενο στην ιστορική διαδρομή της ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας τα τελευταία 50 χρόνια».
Στην εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών συνέβαλε το γεγονός της χρήσης τους ως βιοκαύσιμα, αλλά και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης στην διόγκωση του κόστους στην κτηνοτροφία «βοηθάει» η αυστηρή επιβολή των υποχρεωτικών Κτηνιατρικών Κανόνων Βιοασφάλειας (από το στάβλο στο πιάτο) ειδικά στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντίστοιχων για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Η έλλειψη στον τομέα των ζωοτροφών, που αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία, Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων τους. η
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούν πρόσθετα δεδομένα όπως:
Η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που «απαιτεί» και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης.
Η Κίνα που καταναλώνει σήμερα το 25% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και είναι «υπεύθυνη» για τη μεγάλη καταστροφή τεράστιων εκτάσεων του δάσους του Αμαζονίου, όπου σήμερα παράγουν σόγια και καλαμπόκι για τις κινέζικες εκτροφές χοίρων και πτηνών .Ακόμα η Κίνα αύξησε δραματικά την εγχώρια κατανάλωση γάλακτος προκαλώντας παγκόσμια κρίση στον τομέα της επάρκειας του.
Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια (2006-07) «σάρωσε» κυριολεκτικά όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μοσχίδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, με τάση παραπέρα αύξησης και με την προοπτική ακόμη και την έλλειψής γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων στην Ευρώπη!
Δεν είναι λίγοι πια οι ειδικοί, στον τομέα της παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης που προβλέπουν άμεση μεγάλη αύξηση της τιμής διάθεσή τους για τον καταναλωτή και για πρώτη φορά αναφέρονται ακόμη και σε μια ελλειμματική Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς παραγωγής γάλακτος και κρέατος(τα βουνά βουτύρου και οι λίμνες γάλακτος έχουν ξαφνικά τελειώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση )!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: