Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

"Πετάνε" οι τιμές παραγωγού στο γάλα, αλλά οι κτηνοτρόφοι γίνονται φτωχότεροι

Το ελληνικό παράδοξο εμφανίζεται και στην περίπτωση της κτηνοτροφίας, όπου η αύξηση των τιμών των προιόντων πάει "περίπατο" από την αδυναμία του κράτους να συνδράμει ώστε ένας δυναμικός κλάδος να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την "έκρηξη" του κόστους παραγωγής.
Και εξηγώ:
Βελτιώνονται οι τιμές παραγωγού τόσο στο αγελαδινό όσο και στο αιγοπρόβειο γάλα.
Το τελευταίο μπορεί να δυσκολεύεται να αγγίξει το ένα ευρώ το κιλό αλλά το αγελαδινό φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη μέση τιμή του στο μισό ευρώ το κιλό.
Όμως παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τη νέα γαλακτοκομική περίοδο οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, το εισόδημα των παραγωγών μειώνεται καθώς τη διαφορά εξανεμίζει η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για ανάλογη πορεία των τιμών στο αιγοπρόβειο φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός που «σπέρνει» ανησυχία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αύξηση του κόστους.
Τον περασμένο Ιούλιο η μέση τιμή για το αγελαδινό γάλα που καταγράφηκε έφτασε τα 37,14 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 34,14 λεπτά του ευρώ. Το Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή έφτασε τα 43,61 ευρώ, ενώ το επόμενο δίμηνο, τον μεν Δεκέμβριο η τιμή σκαρφάλωσε» στα 46,30 ευρώ το κιλό, για να φτάσει τα 46,31 τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Οργανισμού, για ανοδικές τάσεις και μετέπειτα σταθεροποίηση της τιμής ως αποτέλεσμα της μείωσης των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ, λόγω κυρίως της τεράστιας ζήτησης σε πρώτες ύλες γαλακτοκομικών εκ μέρους χωρών, όπως η Κίνα και οι Ινδίες.Αρκετά κάτω από το «φράγμα» του 1 ευρώ το κιλό κυμάνθηκαν οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, με την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓ, η τιμή για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου δεν ξεπέρασε τα 91,60 ευρώ το κιλό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των παραγωγών, που περίμεναν τιμές πολύ κοντά στο 1 ευρώ. Οι τιμές αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, οπότε η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 91,54 ευρώ, ωστόσο παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν το α' οκτάμηνο του 2007, οπότε άγγιξαν τα 85,46 ευρώ/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: