Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Οικολογικότερο, αλλά και ακριβότερο το κυνήγι

Αλλάζουν πολλά πράγματα στις προυποθέσεις για την κυνηγετική δραστηριότητα.
Το μόνο που θα παραμείνει όπως φαίνεται τσουχτερό είναι το κόστος έκδοσης σχετικής άδειας, που ξεπερνά τα 150 ευρώ και ωθεί πολλούς σε παράνομη δραστηριότητα.
Το νέο πλαίσιο στην άσκηση της θήρας, με υγιείς κανόνες που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τη σύγχρονη διαχείριση των υγροτόπων – βιοτόπων στον τομέα της θηραματοπονίας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης.
Ως μείζονα θέματα για την αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων για την κυνηγετική δραστηριότητα αναδείχθηκαν:
- η εκπαίδευση των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας θήρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα
- ο αυστηρός έλεγχος της λαθροθηρίας
- ο εμπλουτισμός της πανίδας με τη συνδρομή των κρατικών και ιδιωτικών εκτροφείων με τη διασφάλιση εκ παραλλήλου της γενετικής ταυτοποίησης της εγχώριας βιοποικιλότητας
- η σύσταση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Θηροφυλακής.
Μέχρι στιγμής καταγράφεται αποδοχή των προτάσεων για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στην κυνηγετική δραστηριότητα, όπως η χρήση φωσφοριζουσών στολών, η κατάργηση της χρήσης βλημάτων με μόλυβδο για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ο έλεγχος χρήσης αλκοόλ, ο περιορισμός της πρόσβασης οχημάτων σε ορεινές περιοχές που προσφέρονται για κυνήγι. Συμπληρωματικά υπήρξε απόφαση για την οργάνωση των Κυνηγετικών Συλλόγων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεση υπό την εποπτεία του υπουργείου, την οικονομική ενίσχυση των Κυνηγετικών Συλλόγων για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων και την αύξηση της πανίδας ενώ τέθηκαν προβληματισμοί για τους άρπαγες της πανίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: