Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Με παρέμβαση Μολυβιάτη πληρώθηκαν οι υλοτόμοι στα καμμένα

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.
Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του κ. Πέτρου Μολυβιάτη, που προΐσταται του Ταμείου Αρωγής Πυρόπληκτων, ώστε να κατανεμηθεί ποσό 4.500.000ευρώ με το οποίο εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις προς τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς και στους υλοτόμους για το μεγάλο αντιδιαβρωτικό - αντιπλημμυρικό έργο που εκτέλεσαν στις πυρόπληκτες περιοχές το φθινόπωρο του 2007.
Οι άνθρωποι αυτοί "έπεσαν με τα μούτρα" στις καμμένες περιοχές για να μην υπάρξει τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή ή έστω έκαναν φιλότιμα απλώς και μόνον τη δουλειά, που τους είχαν αναθέσει.
Χρήματα όμως δεν είδαν.
Χρηματοδότησαν δηλαδή την παρέμβαση του κράτους, που έως σήμερα συνέχιζε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και βεβαίως να μην πληρώνει ούτε τους "μουτζούρηδες"(αρκεί κανείς να κάνει απλώς μια βόλτα και όχι να δουλέψει σε καμμένη περιοχή για να καταλάβει τι πάει να πει μουτζούρα).
Πάλι καλά που ο Κ. Κιλτίδης "έριξε τα μούτρα" του και παρακάλεσε το Μολυβιάτη για το...αυτονόητο.

Οργή και αγανάκτηση από το συγκοινωνιακό αποκλεισμό Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Αφόρητη είναι πλέον η κατάσταση στους δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο και όχι μόνο ημέρες εορτών και μεγάλης εξόδου.
Ακόμη και καθημερινές δεν μπορεί κανείς να φθάσει ή να φύγει από την Ήπειρο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι κλπ.
Οι ουρές είναι συνεχείς και σχεδόν μόνιμες και βεβαίως τα έργα ανύπαρκτα.
Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται σοβαρά.
Φτιάχνουμε την παραιόνιο οδό λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία 20 χρόνια όμως.
Η Αμφιλοχία αδιάβατη, η γέφυρα στο Ρίο ακυρωμένη, από ένα χαζό φανάρι, παράδρομοι δεν υπάρχουν λόγω βουνών και μόνο κάποιοι φουκαράδες τροχονόμοι παλεύουν να διοχετεύσουν την κίνηση.
Το ελληνικό αίσχος σε όλο του το μεγαλείο, καθώς συγκοινωνιακά γυρνάμε στο 1950. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα από τα Ιωάννινα στην Αθήνα κάποιοι έκαναν πάνω από 11 ώρες. Από την Άρτα 9 ώρες από το Μεσολόγγι 5-6 ώρες.
Τα κόστη τεράστια, οι φθορές μεγάλες και τα νεύρα...κομμάτια.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να κινηθούν δικαστικά.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ξαναχτύπησε ο Κοντός υπουργός της Κυβέρνησης

Τώρα του φταίει ο κομματισμός στις συνεταιριστικές οργανώσεις για την κατάντια της κτηνοτροφίας.
Αυτοκριτική καμία.
Ο Αλέξανδρος Κοντός παλεύει με ψέματα και ανακρίβειες να πείσει ότι στην αγροτική οικονομία γίνεται το καλύτερο δυνατόν.
Έλα όμως που δεν γίνεται.
Το κόστος παραγωγής υπερδιπλάσιο εφέτος.
Οι έμποροι "αλωνίζουν" επιβάλλοντας μάλλον εύκολα κάθε είδους εκβιασμό.
Οι ελληνοποιήσεις στα αρνιά και τα κατσίκια καλά κρατούν.
Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε σχεδόν τσάμπα και οι καταναλωτές φθάνουν να πληρώνουν τρεις φορές επάνω.
Και με αυτή την κατάσταση, ούτε περνά από το μυαλό του Κοντού πολιτικού να παραιτηθεί παραδεχόμενος ότι απέτυχε.
Την καρέκλα ο Κοντός και τίποτε άλλο.
Ως πότε όμως θα τον αφήσουν να καταστρέφει την αγροτική οικονομία με την ανικανότητά του;

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Συγκεκριμένος λόγος "ρίχνει" το Γιώργο Παπανδρέου από το ποδήλατο

Σε παθολογικά αίτια και όχι σε...βλακεία οφείλονται τα ατυχήματα του Γιώργου Παπανδρέου.

Και δεν είναι μόνο οι πτώσεις από το ποδήλατο. Αυτές γίνονται γνωστές λόγω των τραυματισμών, που συνεπάγονται. Τα προβλήματα είναι συχνότερα από ότι μαθαίνουμε.

Τώρα, όταν λέμε παθολογικά αίτια, δεν αναφερόμαστε σε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πάντως, τα ατυχήματά του είναι όλα "αθλητικού ενδιαφέροντος" και καταγράφονται ότι "πιέζει" τον εαυτό του περισσότερο από ότι αντέχει. Το πόσο αντέχει είναι μια ολόκληρη συζήτηση. Πάντως είναι σε καλύτερη κατάσταση από το μέσο άνθρωπο, όχι μόνο της ηλικίας του.
Έτσι μόνο από λάθος δεν σημειώθηκε το ατύχημα.
Ο άνθρωπος δεν αισθάνθηκε καλά για συγκεκριμένο λόγο και μετά από...ορθοπεταλιά χιλιομέτρων.
Αυτά αρκούν προς το παρόν.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Εκβιάζουν όλοι, εκβιάζει και ο Αλέκος ο Κοντός

Ο φασισμός μερικών ανθρώπων δεν έχει όρια.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης(της πείνας βεβαίως) Αλέκος Κοντός έχει εκνευρισθεί ο άνθρωπος με το συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών, που από τις ενέργειες και τις παραλείψεις του βλέπουν το εισόδημά τους να γίνεται καπνός.
Δεν έχουν κατά την άποψή του δικαίωμα οι πεινασμένοι να λένε ότι...πεινάνε.
Και πως να έχουν, αφού υπουργός είναι ο Αλέκος ο Κοντός.
Αφού λοιπόν ο κοντός πολιτικός άνδρας δεν έχει τι να απαντήσει ανακάλυψε ότι του φταίει η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ, που ανέλαβαν να συντονίσουν την κάθοδο 10 χιλιάδων εκ καπνοπαραγωγών στην Αθήνα.
Και τι σκέφθηκε;
Να παρανομήσει, παρακρατώντας τα χρήματα, που συγκεντρώνει από τους αγρότες το κράτος μέσω του ΕΛΓΑ για τις δύο οργανώσεις και τα οποία δια νόμου πρέπει να αποδώσει και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.
Ας τολμήσει λένε οι...ψημμένοι.

Έχει αρχίσει να γίνεται γραφικός ο Δράκουλας της πολιτικής

Μέχρι τώρα ήταν επικίνδυνος και στην καλύτερη περίπτωση εκνευριστικός.
Τώρα έχει και τα επακόλουθα της ηλικίας του.
Θεωρεί ότι προσφέρει "υπηρεσίες" στη Ν. Δ. και στον Καραμανλή κάνοντας συμφωνίες για τα παιδιά και τα εγγόνια του και χτυπώντας χυδαία το Γιώργο Παπανδρέου.
"Ανοησίες" δεν λέει ποτέ στην πολιτική ο αντίπαλλος.
Πρέπει πάντοτε να τον σέβεσαι και να εξηγείς γιατί διαφωνείς μαζί του.
Αλλά ποιος έχασε τον πολιτικό πολιτισμό του να τον βρει ο ξεμωραμένος.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Οι εξεγέρσεις των πεινασμένων θα κινήσουν και πάλι την ιστορία

Είναι γνωστό ότι από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα την ιστορία «κινούσε» η πείνα.
Το πλέον ισχυρό και συνεπώς ζωώδες ένστικτο του ανθρώπου, ωθούσε τους λαούς σε κατακτήσεις, πολέμους, σφαγές και θηριωδίες. Αδύνατον να διαχειριστείς την πείνα.
Από τα μέσα του ιστορικού γίγνεσθαι μαζί με την πείνα των λαών την ιστορία άρχισε να κινεί και η απληστία των ηγετών.
Πείνα και απληστία «ενοχοποιούνται» για όλα. Και τα κακά και τα καλά σ αυτή τη γωνιά του σύμπαντος.
Τον 20ο αιώνα είχαμε μια αλλαγή.
Η πείνα σε μεγάλα τμήματα της γης υποχώρησε.
Οι άνθρωποι χόρτασαν, αλλά δεν πλούτισαν.
Έτσι, κινητήριος δύναμη έγινε η φτώχεια. Αυτή υπαγόρευε τις κοινωνικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις με σταθερή την απληστία των ηγετών.
Και έτσι φθάσαμε στις ημέρες μας.
Τώρα η πείνα επανέρχεται ότι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λιγότερο ή περισσότερο αφορά ή θα αφορά στο μέλλον την πλειονότητα των περιοχών της γης.
Και ο λόγος είναι απλός.
Ο πληθυσμός αυξάνεται, τα τρόφιμα δεν επαρκούν, οι γαίες δεν επαρκούν και το μικρό ίσως πλεόνασμα απορροφάται πλέον από τα βιοκαύσιμα. Το χειρότερο όμως είναι το πρόβλημα του νερού, που δεν θα επαρκεί για την παραγωγή τροφίμων, ούτε καν για τις προσωπικές καθημερινές ανάγκες των λαών.
Μοιραία οι εξεγέρσεις των…πεινασμένων θα είναι πολύ περισσότερες τα επόμενα χρόνια και πολύ πιο βίαιες(όταν πεινάς, αδυνατείς να σκεφθείς).
Οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών αλλά και οι τελευταίες ειδήσεις επιβεβαιώνουν την ζοφερή αυτή προοπτική.
Νέες αναταραχές λόγω επάρκειας τροφίμων επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι τιμές τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2008 θα αυξηθεί κατά 2,6%, οι τιμές -που ήδη είναι σε επίπεδα ρεκόρ- δεν αναμένεται να μειωθούν γιατί μικρό μέρος της επιπλέον παραγωγής φτάνει στην αγορά.
Οι φτωχότερες χώρες θα αναγκαστούν να πληρώσουν μέχρι και 56% περισσότερο για την εισαγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες κοινωνικές συγκρούσεις. Την επίπτωση των υψηλών τιμών θα δουν εντονότερα οι κάτοικοι αυτών των χωρών που διαθέτουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για αγορά τροφής σε σχέση με το 10%-20% των δυτικών χωρών.
Τις τιμές των δημητριακών και άλλων βασικών τροφίμων πιέζουν προς τα πάνω, μεταξύ άλλων, η τεράστια ζήτηση εκ μέρους της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα (αιθανόλη).
Ο Ντιούφ δήλωσε ότι «ήδη πεθαίνουν άνθρωποι στις διαδηλώσεις [...] και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα πεθαίνουν από τον λιμό». Τουλάχιστον 37 χώρες αντιμετωπίζουν κρίση λόγω των υψηλών τιμών.
Παράλληλα, ο διοικητής του FAO εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι πολλά από τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα δεν θα είχαν τις ίδιες επιπτώσεις χωρίς την κρίση των τροφίμων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, συνταράχτηκε από διαδηλώσεις για την ραγδαία αύξηση των τιμών, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από λεηλασίες αποθηκών τροφίμων και αιματηρά επεισόδια με τέσσερις νεκρούς. Σύμφωνα με τον FAO ανάλογα επεισόδια συνέβησαν και στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα φαίνεται να διχάζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς άλλες χώρες -όπως η Βραζιλία- ευνοούνται από την ανάπτυξη καλλιεργειών που προορίζονται για βιοκαύσιμα.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα δεν προκαλεί αύξηση των τιμών των τροφίμων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αϊτή θα μπορούσε να ευνοηθεί αν ανέπτυσσε βιομηχανία βιοκαυσίμων. «Η παραγωγή αιθανόλης μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα μοντέλο ανάπτυξης για πολλές χώρες, στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία», ανέφερε ο Λούλα ντα Σίλβα για να επισημάνει το ότι η χώρα του σκοπεύει να επενδύσει σε αυτές τις χώρες.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου επιθυμεί να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην βραζιλιάνικη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Ωστόσο, η Βραζιλία δέχεται κριτική για το ότι μέρος των δασών του Αμαζονίου καταστρέφεται για να δημιουργηθούν καλλιέργειες που προορίζονται για τα βιοκαύσιμα.Από την πλευρά της, η Βραζιλία διαμαρτύρεται για τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλουν ΗΠΑ και Ευρώπη στα βιοκαύσιμα, καθώς αν μειώνονταν και η αγορά απελευθερώνονταν, η χώρα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη, διαθέτοντας όμως πολύ λιγότερα τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Απίστευτη πλήξη και μεγάλος εμπαιγμός η επικαιρότητα

Άντε πάλι τα ίδια.
Θέμα ανασχηματισμού "ζεσταίνει" το επιτελείο Ρουσόπουλου.
Στόχος;
Να κρατά την επικαιρότητα εγκλωβισμένη στα επουσιώδη και ανώδυνα.
Φανταστείτε όμως την επικαιρότητα
Πολύ ντόπιγκ, αρκετό Σκοπιανό, λίγο Ζαχόπουλος, αρκετός ανασχηματισμός και σταθερά επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Η πραγματική επικαιρότητα όμως είναι αλλού.
Άλλα ενδιαφέρουν τους ανθρώπους, τους φίλους, τους γνωστούς, τους γείτονές μας.
Το καταλαβαίνουν αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν ότι εμείς δεν καταλαβαίνουμε.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Διαλύουν την εθνική ομάδα άρσης βαρών

Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία έπειτα από σχετικό έλεγχο της WADA, σημαντικός αριθμός Ελλήνων πρωταθλητών της εθνικής ομάδας, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε διαθεσιμότητα έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης ο Χρήστος Ιακώβου. Η "αγαπημένη" των ελλήνων μπλέχτηκε σε περιπέτειες. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αρσηβαρίστες είναι ντοπέ. Άλλοι πάλι διατυπώνουν ήδη την άποψη ότι πρόκειται για παιγνίδια, που ουσιαστικά θα κατανείμουν τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δεχθούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον...μόδα.
Ήταν στο επίκεντρο πέριξ του 2004.
Άλλαξαν όμως τα πράγματα και τα "χαστούκια" διαδέχονται το ένα το άλλο.
Υπομονή.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα με επίκεντρο τις απλήρωτες εφημερίες

"Μεγαλειώδης" η απόφαση του Προέδρου του Ερυθρού Α. Μαρτίνη να κάνει δωρεά, ώστε να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες και να κόψουν την επίσχεση, που θα νέκρωνε το Νοσοκομείο.
Ο Α. Μαρτίνης ως Πρόεδρος του ιδρύματος "Ερυθρός Σταυρός" εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του ως Πρόεδρο του Νοσοκομείου Ερυθρός. Κάλεσε το Διοικητή του Νοσοκομείου Ερυθρός και την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να παραδώσει την επιταγή και να λήξουν οι επισχέσεις.
Έλα όμως που η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε απρόβλεπτη εξέλιξη: ο Διοικητής του Νοσοκομείου αρνήθηκε να παραλάβει την επιταγή, επικαλούμενος διοικητικές και ποινικές ευθύνες εάν παρακάμψει το δημόσιο λογιστικό και διακινήσει χρήματα με ανορθόδοξο τρόπο. Τότε ο Μαρτίνης απευθύνθηκε στην Πενταμελή και σε μια κίνηση απέριττης γαλαντομίας.... προσέφερε σ΄ εκείνους την επιταγή, με την προτροπή να τη σπάσουν και να μοιράσουν στους γιατρούς τα χρήματα!
Οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνουν ήρωες σε τέτοιες πρωτοφανείς ιστορίες και αποχώρησαν υποσχόμενοι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ ο Μαρτίνης έστειλε στο Υπουργείο Υγείας εξώδικο, με το οποίο διαπιστώνει ότι "η κατάσταση στον χώρο των ιατρών έχει καταστεί εκρηκτική και θεωρείται απίθανη η εξυπηρέτηση των εφημεριών του νοσηλευτικού ιδρύματος", καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας.
Την επόμενη μέρα, η οποία κατά σύμπτωση είναι η 1η Απριλίου, δίνει απάντηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ριζάς. Είναι αξιοπρόσεκτη η τελευταία παράγραφος της απάντησης του κ. Ριζά:
"Δεν νομιμοποιείται και συνεπάγεται διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες άλλος τρόπος πληρωμής, ούτε είναι επιτρεπτή η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήψη, δανεισμός ή διαχείριση χρημάτων τρίτων για πληρωμή δημοσίων δαπανών".

Κεντροδεξιό σχηματισμό οραματίζονται οι ληγμένοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας

Δίνουν και παίρνουν τα τραπέζια, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ "ληγμένων" στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ και κατά δεύτερο λόγο της ΝΔ.
Αντικείμενο η δημιουργία σχηματισμού, πιο δεξιού από το ΠΑΣΟΚ και πιο κεντρώου από τη ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό έφαγαν προχθές Παπαδόπουλος και Χριστοδουλάκης και βεβαίως το μενού είχε "πολύ Γιώργο Παπανδρέου".
Αντιρρήσεις, διαφωνίες, κατηγορίες και απαξίωση κυριάρχησαν στη συζήτηση.
Δεν ήταν όμως ιδιαιτέρως κολακευτικοί και για το Βενιζέλο τον οποίο θεωρούν αποτυχημένο.
Την ίδια στιγμή ο Βύρων Πολύδωρας παρουσίασε το νέο του βιβλίο "Για μια νέα ιδεολογία". Ούτε λίγο, ούτε πολύ η ιδεολογία του κόμματός του είναι για τον πρώην Υπουργό...παλαιά.
Και οι δήμαρχοι όμως Αθήνας και Πειραιά φέρονται να συμφωνούν με τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.
Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφερθεί κανείς στις τάσεις του Παπαντωνίου του Ανδριανόπουλου και του Κουλούρη.
Τις επόμενες ημέρες θα δούμε και άλλους "μάγκες" να ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι.
Η προδοσίες ποτέ δεν είχαν όρια σε αυτό τον τόπο.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Γκάφα ολκής διέλυσε τις μεταφορές και τις μετακινήσεις στη χώρα

Σταθερά ανίκανοι να διαχειριστούν οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζονται οι κρατούνται καθώς η βλακεία, ούτε παρακάμπτεται, ούτε θεραπεύεται.
Ακόμη και για μια αύξηση στα διόδια των εθνικών οδών για να εφαρμοστεί έπρεπε να διαλυθεί η χώρα.
Με τα νεύρα των οδηγών παίζει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η εταιρία "Νέα Οδός", καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που προέκυψε τα ταμεία των διοδίων μετά τη νέα αύξηση που ισχύει από σήμερα.Αρχικά είχε ανακοινώσει ότι το αντίτιμο διέλευσης ήταν 2,75 ευρώ. Στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι το στρογγυλοποιεί στα 2,70 ανάρτησε μάλιστα και ταμπέλες στα ταμεία των διοδίων για να τις αποσύρει στη συνέχεια. Το αντίτιμο όμως δεν μπορεί να στρογγυλοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σύμβαση. Οι κοινοπραξίες για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων καθόρισαν το αντίτιμο στους σταθμούς Αφιδνών, Σχηματαρίου και Τραγάνας, για τα ΙΧ στα 2 ευρώ και 75 λεπτά και στον άξονα Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στα 2 ευρώ και 90 λεπτά.Νέες τιμές και στους Σταθμούς των διοδίων Πελασγίας στα 1,90 ευρώ, Μεσοχωρίου 2,50, Τεμπών 0,90 και Λεπτοκαρυάς 1,60 ευρώ.

Καλπάζει η οικονομική κρίση και ας μην έχει πλήξει ακόμη την Ελλάδα

Τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλά και όποιος δεν το καταλαβαίνει θα βρεθεί προ εκπλήξεων και βεβαίως θα υποστεί σημαντικές απώλειες.
Η ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως υπάρχουν πιθανότητες 25% για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,7%, έναντι 4,1% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.«Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την αγορά ενυπόθηκου χρέους των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2007 έχει εξαπλωθεί ταχύτατα, και με απρόσμενο τρόπο, για να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στις αγορές και τα ιδρύματα στη βάση του χρηματοοικονομικού συστήματος», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει:
«Η παγκόσμια ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης».Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πιθανότητες υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% ή και χαμηλότερα το 2008 και το 2009 (ποσοστό που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ύφεση) αγγίζουν το 25%.Όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, ο οργανισμός αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του σε 0,5% από 1,5%. Για το 2009, προβλέπει 0,6%.
Για την ευρωζώνη, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3%, έναντι 1,6% που έκαναν λόγο οι προβλέψεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Οι αθηναίοι παράγουν και...απολαμβάνουν το μισό πλούτο της χώρας

Δικαιολογημένα έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την κεντρική διοίκηση, οι αθηναίοι και ακόμη πιο δικαιολογημένα αισθάνονται ότι δεν τους προσφέρεται ανάλογα με ότι παράγουν.
Το 50% του συνολικού πλούτου της χώρας παράγεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ φτωχότερη περιφέρεια είναι η Ήπειρος. Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2006, στην Αττική καταγράφεται και το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Συγκεριμένα, από το σύνολο των 178 δις ευρώ της Ακαθάριστης Προστιθεμένης Αξίας της Ελλάδας τα 86,9 δις ευρώ παράγονται στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα από τα 213,9 δις ευρώ που είναι το ΑΕΠ της χώρας, τα 105,2 δις παράγονται στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας.
Όπως είναι φυσικό, στην Αττική καταγράφεται και το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, που φθάνει τις 26.212 ευρώ έναντι των 19.194 ευρώ που είναι ο μέσος όρος για όλες τις περιφέρειες.
Αακολουθούν οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας (20.645 ευρώ) και του Ν. Αιγαίου (18.475 ευρώ). Αντίθετα, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα (11.548 ευρώ), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (12.506 ευρώ), στο Β. Αιγαίο (13.261 ευρώ) και στην Ηπειρο (13.373 ευρώ).
Το σύνολο του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2007 ήταν 229 δις ευρώ, ενώ για το 2008 προβλέπεται να φθάσει τα 245,4 δις ευρώ.