Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα με επίκεντρο τις απλήρωτες εφημερίες

"Μεγαλειώδης" η απόφαση του Προέδρου του Ερυθρού Α. Μαρτίνη να κάνει δωρεά, ώστε να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες και να κόψουν την επίσχεση, που θα νέκρωνε το Νοσοκομείο.
Ο Α. Μαρτίνης ως Πρόεδρος του ιδρύματος "Ερυθρός Σταυρός" εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του ως Πρόεδρο του Νοσοκομείου Ερυθρός. Κάλεσε το Διοικητή του Νοσοκομείου Ερυθρός και την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να παραδώσει την επιταγή και να λήξουν οι επισχέσεις.
Έλα όμως που η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε απρόβλεπτη εξέλιξη: ο Διοικητής του Νοσοκομείου αρνήθηκε να παραλάβει την επιταγή, επικαλούμενος διοικητικές και ποινικές ευθύνες εάν παρακάμψει το δημόσιο λογιστικό και διακινήσει χρήματα με ανορθόδοξο τρόπο. Τότε ο Μαρτίνης απευθύνθηκε στην Πενταμελή και σε μια κίνηση απέριττης γαλαντομίας.... προσέφερε σ΄ εκείνους την επιταγή, με την προτροπή να τη σπάσουν και να μοιράσουν στους γιατρούς τα χρήματα!
Οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνουν ήρωες σε τέτοιες πρωτοφανείς ιστορίες και αποχώρησαν υποσχόμενοι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ ο Μαρτίνης έστειλε στο Υπουργείο Υγείας εξώδικο, με το οποίο διαπιστώνει ότι "η κατάσταση στον χώρο των ιατρών έχει καταστεί εκρηκτική και θεωρείται απίθανη η εξυπηρέτηση των εφημεριών του νοσηλευτικού ιδρύματος", καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας.
Την επόμενη μέρα, η οποία κατά σύμπτωση είναι η 1η Απριλίου, δίνει απάντηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ριζάς. Είναι αξιοπρόσεκτη η τελευταία παράγραφος της απάντησης του κ. Ριζά:
"Δεν νομιμοποιείται και συνεπάγεται διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες άλλος τρόπος πληρωμής, ούτε είναι επιτρεπτή η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήψη, δανεισμός ή διαχείριση χρημάτων τρίτων για πληρωμή δημοσίων δαπανών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: