Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Καλπάζει η οικονομική κρίση και ας μην έχει πλήξει ακόμη την Ελλάδα

Τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλά και όποιος δεν το καταλαβαίνει θα βρεθεί προ εκπλήξεων και βεβαίως θα υποστεί σημαντικές απώλειες.
Η ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως υπάρχουν πιθανότητες 25% για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,7%, έναντι 4,1% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.«Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την αγορά ενυπόθηκου χρέους των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2007 έχει εξαπλωθεί ταχύτατα, και με απρόσμενο τρόπο, για να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στις αγορές και τα ιδρύματα στη βάση του χρηματοοικονομικού συστήματος», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει:
«Η παγκόσμια ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης».Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πιθανότητες υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% ή και χαμηλότερα το 2008 και το 2009 (ποσοστό που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ύφεση) αγγίζουν το 25%.Όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, ο οργανισμός αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του σε 0,5% από 1,5%. Για το 2009, προβλέπει 0,6%.
Για την ευρωζώνη, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3%, έναντι 1,6% που έκαναν λόγο οι προβλέψεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: