Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Οι εξεγέρσεις των πεινασμένων θα κινήσουν και πάλι την ιστορία

Είναι γνωστό ότι από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα την ιστορία «κινούσε» η πείνα.
Το πλέον ισχυρό και συνεπώς ζωώδες ένστικτο του ανθρώπου, ωθούσε τους λαούς σε κατακτήσεις, πολέμους, σφαγές και θηριωδίες. Αδύνατον να διαχειριστείς την πείνα.
Από τα μέσα του ιστορικού γίγνεσθαι μαζί με την πείνα των λαών την ιστορία άρχισε να κινεί και η απληστία των ηγετών.
Πείνα και απληστία «ενοχοποιούνται» για όλα. Και τα κακά και τα καλά σ αυτή τη γωνιά του σύμπαντος.
Τον 20ο αιώνα είχαμε μια αλλαγή.
Η πείνα σε μεγάλα τμήματα της γης υποχώρησε.
Οι άνθρωποι χόρτασαν, αλλά δεν πλούτισαν.
Έτσι, κινητήριος δύναμη έγινε η φτώχεια. Αυτή υπαγόρευε τις κοινωνικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις με σταθερή την απληστία των ηγετών.
Και έτσι φθάσαμε στις ημέρες μας.
Τώρα η πείνα επανέρχεται ότι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λιγότερο ή περισσότερο αφορά ή θα αφορά στο μέλλον την πλειονότητα των περιοχών της γης.
Και ο λόγος είναι απλός.
Ο πληθυσμός αυξάνεται, τα τρόφιμα δεν επαρκούν, οι γαίες δεν επαρκούν και το μικρό ίσως πλεόνασμα απορροφάται πλέον από τα βιοκαύσιμα. Το χειρότερο όμως είναι το πρόβλημα του νερού, που δεν θα επαρκεί για την παραγωγή τροφίμων, ούτε καν για τις προσωπικές καθημερινές ανάγκες των λαών.
Μοιραία οι εξεγέρσεις των…πεινασμένων θα είναι πολύ περισσότερες τα επόμενα χρόνια και πολύ πιο βίαιες(όταν πεινάς, αδυνατείς να σκεφθείς).
Οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών αλλά και οι τελευταίες ειδήσεις επιβεβαιώνουν την ζοφερή αυτή προοπτική.
Νέες αναταραχές λόγω επάρκειας τροφίμων επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι τιμές τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2008 θα αυξηθεί κατά 2,6%, οι τιμές -που ήδη είναι σε επίπεδα ρεκόρ- δεν αναμένεται να μειωθούν γιατί μικρό μέρος της επιπλέον παραγωγής φτάνει στην αγορά.
Οι φτωχότερες χώρες θα αναγκαστούν να πληρώσουν μέχρι και 56% περισσότερο για την εισαγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες κοινωνικές συγκρούσεις. Την επίπτωση των υψηλών τιμών θα δουν εντονότερα οι κάτοικοι αυτών των χωρών που διαθέτουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για αγορά τροφής σε σχέση με το 10%-20% των δυτικών χωρών.
Τις τιμές των δημητριακών και άλλων βασικών τροφίμων πιέζουν προς τα πάνω, μεταξύ άλλων, η τεράστια ζήτηση εκ μέρους της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα (αιθανόλη).
Ο Ντιούφ δήλωσε ότι «ήδη πεθαίνουν άνθρωποι στις διαδηλώσεις [...] και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα πεθαίνουν από τον λιμό». Τουλάχιστον 37 χώρες αντιμετωπίζουν κρίση λόγω των υψηλών τιμών.
Παράλληλα, ο διοικητής του FAO εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι πολλά από τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα δεν θα είχαν τις ίδιες επιπτώσεις χωρίς την κρίση των τροφίμων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, συνταράχτηκε από διαδηλώσεις για την ραγδαία αύξηση των τιμών, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από λεηλασίες αποθηκών τροφίμων και αιματηρά επεισόδια με τέσσερις νεκρούς. Σύμφωνα με τον FAO ανάλογα επεισόδια συνέβησαν και στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα φαίνεται να διχάζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς άλλες χώρες -όπως η Βραζιλία- ευνοούνται από την ανάπτυξη καλλιεργειών που προορίζονται για βιοκαύσιμα.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η χρήση των δημητριακών για βιοκαύσιμα δεν προκαλεί αύξηση των τιμών των τροφίμων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αϊτή θα μπορούσε να ευνοηθεί αν ανέπτυσσε βιομηχανία βιοκαυσίμων. «Η παραγωγή αιθανόλης μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα μοντέλο ανάπτυξης για πολλές χώρες, στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία», ανέφερε ο Λούλα ντα Σίλβα για να επισημάνει το ότι η χώρα του σκοπεύει να επενδύσει σε αυτές τις χώρες.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου επιθυμεί να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην βραζιλιάνικη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Ωστόσο, η Βραζιλία δέχεται κριτική για το ότι μέρος των δασών του Αμαζονίου καταστρέφεται για να δημιουργηθούν καλλιέργειες που προορίζονται για τα βιοκαύσιμα.Από την πλευρά της, η Βραζιλία διαμαρτύρεται για τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλουν ΗΠΑ και Ευρώπη στα βιοκαύσιμα, καθώς αν μειώνονταν και η αγορά απελευθερώνονταν, η χώρα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη, διαθέτοντας όμως πολύ λιγότερα τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: