Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο καταθετικός πλούτος της χώρας

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι συγκεντρωμένος ο καταθετικός πλούτος της χώρας, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι νομοί Αχαΐας, Ηρακλείου και Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, το γενικό σύνολο των καταθέσεων της χώρας ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2007 στα 185,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 123 δισ. ευρώ περίπου ήταν τοποθετημένα, σε διάφορες κατηγορίες καταθέσεων, στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Αναλύοντας τις καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά νομό, προκύπτει ότι με εξαίρεση τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμιακά νόμους της χώρας, ο αμέσως πλουσιότερος νομός είναι η Αχαΐα με το σύνολο των καταθέσεων της στο τέλος Ιουνίου του 2007 να ανέρχεται στα 3,576 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν ο νομός Ηρακλείου με σύνολο καταθέσεων 3,448 δισ. ευρώ και νομός Δωδεκανήσου με 2,642 δισ. ευρώ κατατεθειμένα στα τραπεζικά υποκαταστήματα της περιοχής. Την πεντάδα με τους «πλουσιότερους» νομούς της χώρας συμπληρώνουν ο νομός Λαρίσης με γενικό σύνολο καταθέσεων 2,626 δισ. ευρώ και η Εύβοια με καταθέσεις ύψους 2,207 δισ. ευρώ.
Για την καταθετική τους βάση ξεχωρίσουν ακόμη για την ίδια πάντα περίοδο, οι νομοί Ιωαννίνων με γενικό σύνολο καταθέσεων 2,109 δισ. Ευρώ, Μαγνησίας με 1,934 δισ. ευρώ, Μεσσηνίας με 1,872 δισ. ευρώ, Σερρών με 1,786 δισ. ευρώ και Χανίων με 1,781 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μισή και πλέον καταθετική βάση της χώρας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την πληθυσμό, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου τον Ιούνιο του 2007 ήταν τοποθετημένα σε διάφορες μορφές καταθέσεων, κεφάλαια της τάξης των 100,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα σημαντικά κεφάλαια, συνολικού ύψους 15,737 δισ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε καταθετικούς λογαριασμούς στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ και στο υπόλοιπο της Αττικής έχουν τοποθετηθεί σε λογαριασμούς όψεως, προθεσμίας και Repos κεφάλαια συνολικού ύψους 6,874 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των καταθέσεων κατά κατηγορία, προκύπτει ότι την εμπιστοσύνη των Eλλήνων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κερδίζουν το εξεταζόμενο διάστημα οι καταθέσεις προθεσμίας. Και αυτό γιατί από τα 185,4 δισ. ευρώ που ήταν το γενικό σύνολο των καταθέσεων τον Ιούνιο του 2007, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα 83,8 δισ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε καταθέσεις προθεσμίας, τα 75,6 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, τα 25,7 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς Oψεως, ενώ μόλις στο 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που είναι τοποθετημένο σε συμφωνίες επαναγοράς (repos). Σημειώνεται ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 10%, ενώ τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδιώκουν με υψηλότερα επιτόκια τόσο στο ταμιευτήριο όσο και στις προθεσμιακές καταθέσεις, να «αγοράσουν» φθηνότερα το χρήμα αλλά και να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: