Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Το πρώτο φως στο τούνελ του πετρελαίου

Το παράκαναν οι κάθε είδους κερδοσκόποι με την τιμή του πετρελαίου διεθνώς και ήδη άρχισαν να τα «μαζεύουν». Ας μην φανταστεί όμως κανείς ότι αποφάσισαν να σκεφθούν το μέσο άνθρωπο, τις επιδιώξεις και τις ανάγκες του. Αντιθέτως, τη σταθερότητα του συστήματος επιδιώκουν να επαναφέρουν σε ισχυρά επίπεδα, αφού τώρα εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την φρενήρη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη κούρσα των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Τώρα λοιπόν η πλειοψηφία των στελεχών της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτιμά ότι η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές θα σημειώσει σημαντική πτώση στα τέλη του 2008!Σύμφωνα με έρευνα της KPMG σε 372 στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει στα τέλη του χρόνου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Το 21% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση τοποθέτησε την τιμή του αργού μεταξύ 101 δολαρίων και 110 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το 15% πιστεύει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί μεταξύ 111 δολαρίων και 120 δολαρίων.
Το 9% είπε ότι η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Πάνω από το 44% των στελεχών που συμμετείχαν είπε ότι οι εταιρίες τους σχεδιάζουν αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε εξερεύνηση και παραγωγή κατά 10% το 2009.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα διατυπώθηκαν προβλέψεις ακόμη και για «κατάρρευση» της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στο επίπεδο των 54 δολαρίων το βαρέλι.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι κατά κύριο λόγο πόσο θα έχει η τιμή του βαρελιού, όπως νομίζει η πλειονότητα. Κυρίαρχο ρόλο στο κόστος των καυσίμων διαδραματίζει η τιμή του δολαρίου έναντι του ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα, το δολάριο δεν διολισθαίνει, παρακολουθώντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά η αμόλυβδη να εκτοξευθεί ακόμη και στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Εάν το δολάριο είχε υποχωρήσει αντίστοιχα τότε η αμόλυβδη στη χώρα μας υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνούσε το 1,22 ευρώ το λίτρο.Έτσι λοιπόν, μπορεί να δούμε το βαρέλι στην περιοχή των 100 δολαρίων και πάλι, αλλά το κρίσιμο θα είναι ποια θα είναι τότε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Εάν το δολάριο ισχυροποιηθεί, πάλι «βαπορίσια» θα πληρώνουμε τα καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: