Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Φόροι, νέοι φόροι και άλλοι φόροι και πάλι φόροι

Το ότι έρχονται περισσότεροι φόροι για όλες σχεδόν τις κατηγορίες των φορολογουμένων δεν αμφισβητείται πλέον και από τους πλέον καλόπιστους.
Η έκδηλη πλέον αγωνία του οικονομικού επιτελείου για σταθεροποίηση των δημοσίων εσόδων σε μια οικονομία που κλυδωνίζεται δεν μπορεί παρά να σημαίνει αύξηση των φόρων και κυρίως διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνεί πλέον και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και στο πλαίσιο αυτό είχε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, κατά την οποία εξετάστηκαν τα διαφορερικά φορολογικά σενάρια, σε σχέση με την απόδοσή τους στα δημόσια έσοδα, αλλά και τη φθορά της κυβέρνησης.
Μετά την «άγρια» φορολογία των ακινήτων, που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το ύψος της οι ιδιοκτήτες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προσπάθεια φορολόγησης της δεύτερης-συνήθως αδήλωτης-εργασίας, αλλά και όλων των εισοδημάτων, που μέχρι εφέτος φορολογούνταν αυτοτελώς(στην πηγή).
Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στα ασφάλιστρα των Ι.Χ. και στη φορολογία ποτών και τσιγάρων.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις να ισχύσουν και για τα εισοδήματα του 2008, παρά το γεγονός ότι θα υιοθετηθούν λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους.
Επί της ουσίας, ένας μεγάλος αριθμός εισοδημάτων, που σήμερα παρέχει στους κατόχους του τη δυνατότητα να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές από αυτούς της φορολογικής κλίμακας, αναμένεται να υπολογίζεται πλέον όπως και οι υπόλοιπες πηγές εσόδων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Η επικείμενη ρύθμιση θα προσθέτει στο εισόδημα, τα ακόλουθα εισοδήματα: - Όσα προέρχονται από μερίσματα, που σήμερα φορολογούνται με 25%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αποκλείεται –αντί της ενσωμάτωσης στα υπόλοιπα εισοδήματα– ο συντελεστής να αυξηθεί στο 40%. - Τα stock options, που λαμβάνουν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Σήμερα, είναι χωρίς φόρο και προτείνεται να ενταχθούν στα εισοδήματα αυτών των φορολογουμένων και να φορολογούνται με τους συντελεστές της κλίμακας.- Τα επιπλέον εισοδήματα, που λαμβάνουν μισθωτοί, όπως, πλήθος επιδομάτων –που δίνονται κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους– αλλά και αποζημιώσεις, όπως για συμβούλια και εκτός έδρας μετακινήσεις. - Σε εισοδήματα, που λαμβάνουν για παράδειγμα οι αθλητές για τις αμοιβές τους. - Σε εφάπαξ εισοδήματα, που έχουν το χαρακτήρα έκτακτης αμοιβής. Στην ουσία αυξάνονται οι συντελεστές –και κατά συνέπεια η φορολογία– για ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: