Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Κουτοπονηριές Αλογοσκούφη τινάζουν τα δάνεια των αγροτών στον αέρα

Το χειρότερο παιγνίδι επεφύλασσε η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο στους αγρότες, που καλούνται να πληρώσουν ακόμη ακριβότερα τα δάνεια, για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων τους.
Η προνομιακή σχέση της Αγροτικής Τράπεζας με τους αγρότες, κυρίως στις δανειακές καλύψεις, τελειώνει δια χειρός…Γιώργου Αλογοσκούφη και μάλιστα αιφνιδιαστικά στο μέσον του καλοκαιριού και ενώ το κόστος παραγωγής «πνίγει στα χρέη» μια από τις κρισιμότερες κοινωνικές ομάδες.
Ο Υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε μια απόφαση, που καταδικάζει την αγροτική οικονομία και σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει «έκρηξη» στους αγρότες όλων των περιοχών. Αφού αφαίρεσε από τις τσέπες των αγροτών με «λογιστικά τερτίπια», πάνω από 85 εκ. ευρώ ετησίως, μειώνοντας έως και 45% σε σχέση με πέρσι την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, δίνει τώρα τη χαριστική βολή.
Υπέγραψε απόφαση (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Διεύθυνση Πιστώσεων και Δημοσίων Υποθέσεων, Τμήμα Α, α.π. 34225/Β. 859-23/7/2008) με την οποία παύει να ισχύει η επιδότηση επιτοκίου των αγροτικών δανείων από 1.7.2008.
Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο προσθέτει δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια, που ήδη βαραίνουν τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν πρόκειται για καλλιεργητικά δάνεια μικρής διάρκειας. Δεν έφθανε δηλαδή η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, που ήλθε από την Ευρώπη, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί πλέον να στηρίζει την αγροτική οικονομία και αλλάζει «ρότα» μετά από πολλές δεκαετίες. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διαβούλευση με κανένα και η επίμαχη απόφαση αιφνιδίασε τους πάντες. Ακόμη και τα στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, που χθες το βράδυ συμμετείχαν σε πολύωρη σύσκεψη για το μέλλον και της ίδιας της Τράπεζας, που πλέον διαφαίνεται ακανθώδες.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Φόροι, νέοι φόροι και άλλοι φόροι και πάλι φόροι

Το ότι έρχονται περισσότεροι φόροι για όλες σχεδόν τις κατηγορίες των φορολογουμένων δεν αμφισβητείται πλέον και από τους πλέον καλόπιστους.
Η έκδηλη πλέον αγωνία του οικονομικού επιτελείου για σταθεροποίηση των δημοσίων εσόδων σε μια οικονομία που κλυδωνίζεται δεν μπορεί παρά να σημαίνει αύξηση των φόρων και κυρίως διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνεί πλέον και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και στο πλαίσιο αυτό είχε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, κατά την οποία εξετάστηκαν τα διαφορερικά φορολογικά σενάρια, σε σχέση με την απόδοσή τους στα δημόσια έσοδα, αλλά και τη φθορά της κυβέρνησης.
Μετά την «άγρια» φορολογία των ακινήτων, που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το ύψος της οι ιδιοκτήτες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προσπάθεια φορολόγησης της δεύτερης-συνήθως αδήλωτης-εργασίας, αλλά και όλων των εισοδημάτων, που μέχρι εφέτος φορολογούνταν αυτοτελώς(στην πηγή).
Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στα ασφάλιστρα των Ι.Χ. και στη φορολογία ποτών και τσιγάρων.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις να ισχύσουν και για τα εισοδήματα του 2008, παρά το γεγονός ότι θα υιοθετηθούν λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους.
Επί της ουσίας, ένας μεγάλος αριθμός εισοδημάτων, που σήμερα παρέχει στους κατόχους του τη δυνατότητα να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές από αυτούς της φορολογικής κλίμακας, αναμένεται να υπολογίζεται πλέον όπως και οι υπόλοιπες πηγές εσόδων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Η επικείμενη ρύθμιση θα προσθέτει στο εισόδημα, τα ακόλουθα εισοδήματα: - Όσα προέρχονται από μερίσματα, που σήμερα φορολογούνται με 25%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αποκλείεται –αντί της ενσωμάτωσης στα υπόλοιπα εισοδήματα– ο συντελεστής να αυξηθεί στο 40%. - Τα stock options, που λαμβάνουν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Σήμερα, είναι χωρίς φόρο και προτείνεται να ενταχθούν στα εισοδήματα αυτών των φορολογουμένων και να φορολογούνται με τους συντελεστές της κλίμακας.- Τα επιπλέον εισοδήματα, που λαμβάνουν μισθωτοί, όπως, πλήθος επιδομάτων –που δίνονται κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους– αλλά και αποζημιώσεις, όπως για συμβούλια και εκτός έδρας μετακινήσεις. - Σε εισοδήματα, που λαμβάνουν για παράδειγμα οι αθλητές για τις αμοιβές τους. - Σε εφάπαξ εισοδήματα, που έχουν το χαρακτήρα έκτακτης αμοιβής. Στην ουσία αυξάνονται οι συντελεστές –και κατά συνέπεια η φορολογία– για ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος των εισοδημάτων των φορολογουμένων.