Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Έξι υπουργούς μεταφορών είχε φάει το σύστημα της μίζας ως το 1997

Eξι υπουργοί Mεταφορών άλλαξαν τα τέσσερα χρόνια της μίζας του συστήματος Τσουκάτου(Γκρούεζα κατά το θεατρικότερον). Όμως κανένας από αυτούς, ούτε και ο αποχωρών -και μακροβιότερος- Xάρης Kαστανίδης, κατάφερε να λάβει μέτρα για να αλλάξει τη γενεσιουργό αιτία που καθιστά την καρέκλα του υπουργού Mεταφορών «ηλεκτρική».
Kανείς δηλαδή δεν κατάφερε να οργανώσει και να στελεχώσει το υπουργείο ώστε να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως εποπτεύοντος σε έναν τεράστιο χώρο δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Tο υπουργείο αυτό υποτίθεται πως ασκεί εποπτεία σε 17 ΔEKΟ με 60.000 εργαζομένους, 240 σωματεία, προμήθειες και εισπράξεις εκατοντάδων δισ.
Tα συμφέροντα είναι πάρα πολλά, μεγάλα και μικρά, διαπλεκόμενα και αλληλοσυγκρουόμενα. Kαι ο εκάστοτε υπουργός Mεταφορών καταλήγει να προσπαθεί να χειριστεί τα θέματα που ανακύπτουν καθημερινά με τη βοήθεια συμβούλων που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και ενός υπηρεσιακού μηχανισμού ο οποίος είναι «γερασμένος», σε πολλές περιπτώσεις ανεκπαίδευτος και κατά γενική ομολογία «λίγος».
Tο έργο του συντονισμού δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟTE, η «Ολυμπιακή», ο ΟΣE, τα EΛTA, οι αστικές συγκοινωνίες (ΟAΣA, EΘEΛ, HΛΠAΠ, HΣAΠ) αποδεικνύεται τιτάνιο και όλοι οι πρώην υπουργοί Mεταφορών έχουν να θυμούνται τη στιγμή που δυο-τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους άρχισαν να δέχονται επιθέσεις από οικονομικούς παράγοντες, επικρίσεις από το συνδικαλιστικό χώρο και «μαχαιρώματα» από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ποιόν μου θυμίζει ο Τσουκάτος, ρε ποιόν μου θυμίζει;

Μια από τις πιο φαιδρές φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου, που όμως ερμηνεύτηκε από έναν πραγματικά μεγάλο πρωταγωνιστή. Στην ταινία με τον Κωνσταντάρα, που έπαιζε τον Υπουργό Μαυρογιαλούρο υπήρχε και αυτή η εξαιρετικά επίκαιρη φάτσα.
Προς το τέλος της ταινίας, που ο Μαυρογιαλούρος υπέβαλε παραίτηση και τα βρόνταγε εμφανίζεται ο "Τσουκάτος" του με το ιδιο γλοιώδες ύφος και με την ίδια ελπίδα να τη γλυτώσει και πάλι. Του εξαπολύει βαριές κατηγορίες και απαντά με το αμίμητο:
"Δεν τάπαιρνα εγώ κύριε Υπουργέ. Στο κόμμα πήγαιναν".
Το ίδιο λέει σήμερα ο Τσουκάτος προφανώς μιμούμενος τον...Γκρούεζα.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Νέα δημοσκόπηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Σημίτη

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμες όχι μόνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για το πολιτικό σύστημα της χώρας γενικότερα.
Αξίζει να δούμε τι πιστεύουν οι χρήστες του ιντερνέτ για το μέλλον του ιστορικού πολιτικού σχηματισμού.
Ψηφίστε τώρα.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Μικρά κόλπα σταδιακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο

Ήλθε η ώρα να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο, που καίει και θα συνεχίσει να καίει τις τσέπες μας.
Ενδεικτικά παραθέτω μερικές έξυπνες λύσεις, αλλά ζητώ και την εμπειρία του καθενός σας για να φτιάξουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Οι ξυλόσομπες είναι μια καλή λύση. Πολύ καλύτερη από το τζάκι. Δεν λερώνουν, έχουν υψηλότατη ενεργειακή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ξύλου. Αρκεί μόνο να υπάρχουν ξύλα που δεν τα αγοράζουμε. Αλλά και εάν αγοράζουμε πάλι υπάρχει οικονομία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνόξυλο, που κρατάει πολύ και αποδίδει.
Καλή λύση και το φυσικό αέριο

ΨΥΞΗ
Επιστροφή στους ανεμιστήρες και τεράστια οικονομία ρεύματος. Εάν μάλιστα η ζέστη είναι υπερβολική δοκιμάστε μπροστά από τον ανεμιστήρα μια βρεγμένη πετσέτα.
Κλείνουμε τα παράθυρα την ημέρα για να μην μπαίνει ζεστός αέρας και τα ανοίγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες το βράδυ, που δροσίζει.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
Αφήνουμε το αυτοκίνητο με κάθε ευκαιρία.
Για μικρές αποστάσεις το ποδήλατο είναι εξαιρετική λύση και για την υγεία και για την τσέπη μας.
Για μεγαλύτερες μια μικρή μοτοσυκλέτα έως 125 κυβικά επίσης δίνει λύσεις.
Και τα μέσα μαζικής μεταφοράς συμφέρουν. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Απαραίτητο τέλος το μικρό αυτοκίνητο πόλης, που δεν καίει σχεδόν τίποτα.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Τα φωτοβολταικά αποδίδουν σχετικά λίγο, αλλά έχουν πλάκα.
Με μικρή επένδυση ο φωτισμός μπορεί να καλυφθεί σχεδόν όλο το 24ωρο. Καλή απόδοση έχουν και οι οικιακές ανεμογεννήτριες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις λάμπες μικρής ενεργειακής απόδοσης, που αποδίδουν πολύ καλό φωτισμό με οικονομία έως και 64%.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήλθε η ώρα να κτυπηθεί η ακρίβεια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χτυπηθεί η ακρίβεια. Οι καταναλωτές δοκιμάζουν ασυντόνιστα για να βρουν αυτόν που τους ταιριάζει.
Ας τους δούμε αναλυτικά:
-Αποχή από την αγορά για μεγάλο διάστημα
-Μποικοτάζ συγκεκριμένων προιόντων για συγκερκιμένη χρονική περίοδο
-Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών
-Κυνήγι του "φθηνότερου"
-Οργανωμένες πολιτικές επιθέσεις, κυρίως σε σούπερ μάρκετ και άλλα πολυκαταστήματα.
Η τελευταία μέθοδος είναι εντυπωσιακή για τα μμε αλλά και παράνομη.
Η λογική του "Ρομπέν των πεινασμένων και των πτωχών" κρύβει λίγο από...χάος.
Αλίμονο στη χώρα εάν αποτελέσει πρακτική πολιτικής διαμαρτυρίας.
Πάντως ο καθένας μας θα αντιδράσει στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία με το δικό του τρόπο.
Το μείζον είναι να αντιδράσει.
Όχι να διαλύσει τη χώρα.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Μαύρη νύχτα στα ελβετικά βουνά για τους azzuri

Καλύτερα να μην ερχότανε η χθεσινή νύχτα.
Όπως και να το κάνουμε δεν είναι εύκολο.
Δεν είναι εύκολο να βλέπεις την εθνική Ιταλίας να τρώει τριάρα. Και από ποιους από τους Ολλανδούς, είχαν να την κερδίσουν 30…χρόνια.
Συνωμότησε όμως το σύμπαν.
Ο διαιτητής ότι ήθελε σφύριζε. Ούτε έβλεπε, ούτε άκουγε, μόνο τσουρούφλιζε. Βροχή οι κίτρινες κάρτες, οφσάιντ το πρώτο γκολ, πέναλτι στον Τόνι δεν είδε, φάουλ μπροστά του δεν έβλεπε, ευτυχώς που δεν μας τρέλανε να δώσει πέναλτι στον Φανιστερόι.
Ο προπονητής κατάφερε να εμφανίσει εθνική Ιταλίας, χωρίς…άμυνα.
Το ακατόρθωτο δηλαδή.
Η μάνα που γέννησε το αμυντικό ποδόσφαιρο-προσωπικά το λατρεύω-έκανε τα τραγικότερα λάθη που μπορεί να κάνει ομάδα. Τη τρικυμία που παρακολουθήσαμε θα τη θυμούνται όλοι για καιρό.
Και δεν έφθαναν όλα αυτά, είχαμε και αυτό το Θεοφιλόπουλο, που δε λέει να μας ξεφορτωθεί να λέει ότι βλακεία του ερχόταν στο κεφάλι.
Τι την ήθελε την ανάλυση, αφού δεν του κόβει δύο γαϊδουριών άχυρα να μοιράσει. Δημοσιογραφικοί εξυπνακισμοί της δεκαετίας του 80.
Ο Θεός να μας φυλάει από το…ληγμένο, που δεν τον έχει πετύχει ακόμη ο Μίχας, να τον μαζέψει μαζί με τις ληγμένες μαγιονέζες.
Τέλος πάντων.
Μόνο να μην ξαναδούμε το θρίλερ σήμερα το βράδυ με την «μεγάλη αγαπημένη των Ελλήνων».

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Πληρώνουμε, αλλά δεν αγοράζουμε βενζίνη 100 οκτανίων

Προσοχή. Μεγάλη πιθανότητα να είναι νοθευμένη έχει αποκτήσει η βενζίνη 100 οκτανίων καθώς η διαφορά στην τιμή από τις απλές αμόλυβδες αγγίζει πλέον τα 40 λεπτά.
Οι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλοί βενζινοπώλες μπαίνουν πλέον στον πειρασμό να αναμείξουν τις πανάκριβες «κατοστάρες» με βενζίνες χαμηλότερης απόδοσης και τιμής, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά.
Αν και τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν τη νοθεία να ακολουθεί πτωτική πορεία την τελευταία πενταετία, το έτος 2007 εμφανίζεται επιδείνωση, ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις».
Από έρευνες που έχει διεξαγάγει το Eργαστήριο Kαυσίμων του EMΠ σε πρατήρια όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα της χώρας, νοθεία παρατηρείται στο 10,3% αυτών για το πετρέλαιο κίνησης και στο 5,2% για τις βενζίνες. Tα ποσοστά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα εάν γίνει αναγωγή στα πρατήρια όλης της χώρας και όχι μόνο των αστικών κέντρων και εάν γίνει επίσης αναγωγή στις ποσότητες, δεδομένου ότι τα πρατήρια που καταφεύγουν στη νοθεία πουλάνε σε χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να διακινούν πολύ μεγάλες ποσότητες.Ευθύνες για το φαινόμενο πρέπει και πάλι να αποδοθούν τόσο στο κράτος, που δεν διενεργεί εντατικούς ελέγχους και δεν προχωράει στην αφαίρεση αδειών στα πρατήρια που συστηματικά παρανομούν, όπως και στις εταιρείες εμπορίας που δεν προχωρούν στη διακοπή συνεργασίας με τα πρατήρια του δικτύου τους που διακινούν νοθευμένα προϊόντα.